İslami SorularManşetMübarek Gün ve Geceler

Üç Aylar Orucu Nedir? Üç Aylar Orucu Kaç Gün Tutulur?

Üç aylar orucu nedir? Müslümanlar için en önemli ayların başında gelen üç aylarda oruç ibadetini yapmak isteyenlerin merak ettiği üç aylar orucu kaç gün tutulur sorusu yanıt buldu.

Üç aylar Recep, Şaban ve Ramazan aylarını anlatmak için kullanılan bir ifadedir. Müslümanlara Ramazan ayının gelişinin müjdelendiği bu günlerde ibadet etmenin önemi çeşitli hadislerle anlatılmıştır. Peki üç aylar orucu nedir? Üç aylar orucu kaç gün tutulur? İşte konuyla ilgili Nihat Hatipoğlu’nun yaptığı o açıklama

ÜÇ AYLAR ORUCU NEDİR? ÜÇ AYLAR ORUCU KAÇ GÜN TUTULUR?

Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu’nun aktardığı bilgilere göre, Hz. Muhammed üç aylarda bol bol nafile orucu tutardı. Ancak 3 aylarda kaç gün oruç tutulur sorusunun kesin bir yanıtı yok.

Hz. Peygamber bu ayda bol bol nafile oruç tutardı. İbn Abbas der ki; “Efendimiz, Recep ayında o kadar çok oruç tutardı ki hiç iftar etmeyecek sanırdık. Bazen de Recep ayında oruca o kadar ara verirdi ki hiç tutmayacak sanırdık.

Peygamberimiz, bu ayda sık sık oruç tutarak nafile oruca teşvik ederdi. Bazen de tutmayarak bu ayın Ramazan orucuna benzetilmesine engel olurdu. Denilir ki Hz. Nuh bu ayda gemiye bindi. Ve bu ayın tümünü oruçlu geçirdi. Hz. Aişe der ki; Peygamberimiz perşembe ve pazartesi günkü oruca önem verirdi. O şöyle buyururdu: “Bu iki günde ameller Yüce Rabbe iletilir. Ben de bu esnada oruçlu olmayı severim.”

Hz. Muhammed Mustafa (as) bu ayların manevi değerlerine dikkat çekerek şöyle buyurmuşlardır:

“Recep Allah”ın ayı, şaban benim ayım, ramazan da ümmetimin ayıdır.” (Aclûnî, Keşfu’l-Hafâ, I, 423, Hadis No: 1358)

“Ey Allah’ım! Recep ve şabanı bize mübarek kıl, bizi ramazana kavuştur.” (Ahmet b. Hanbel, Müsned, I, 25)

“Allah’ım! Bizleri Regâible Sana rağbet eden, Miraç ile yücelen, Berat ile kurtuluşa eren, Kadrini idrak ederek Ramazanın sonunda cenneti hak eden kullarından eyle!”

 

Kaynak: Haber7

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu