Sorularla İslamiyet

Kadınlarla ilgili konularda sorular ve cevaplar

Kadının Erkek Doktora Muayene Olması

Aslında erkek doktorlar erkek hastalara, kadın doktorlar da kadın hastalara bakmalılar. En huzur verici durum bundadır. Lâkin, bir yerde kadın doktor bulunmuyorsa, hanım hastaların artık erkek doktorlara muayene olmalarında dinî bir mahzur olmaz. Zira bu, zaruretten meydana gelen mecburiyettir. Normal hâllerde hükmünü icra eden mahremiyet hâli, zaruret hâllerinde hükmünü icra etmez, doktorlara mahremiyet hâli şâmil olmaz.
Bundan dolayıdır ki, bir hanım yabancı bir erkeğe (el-yüz) hariç hiçbir uzvunu göstermezse de, hastalık hâlinde müsaade geçerli olur, doktorun muayenesine haramlık ve tesettürlü olmak hâli terettüp etmez, ihtiyaç nisbetinde açılabilir.
Kadın iğnecinin erkeğe iğne vurması da, bu mecburiyet ölçüsü içinde sahihtir. Yâni, erkek iğneci yoksa, mecburiyetten dolayı kadın iğne vurabilir. Sıhhî zaruretler mahzurları mubah hale getirir.
Yeni Aile İlmihali, Ahmed Şahin, Cihan Yayınlar

Kadının Hayırlısı Kimdir?

Cenab-ı Hakk’a ibadetini  bırakmayan, kocasına itaate kusur etmeyen ve onun kazancını saçıp savurmayan, dünyaya getirdiği çocuğunu İslami terbiye üzerinde yetiştiren, iffet ve haya sahibi hanımdır.

Resulullah Efendimize “Ey Allahın Resulu kadının hayırlı olanı hangisidir?” diye sorulmuştu. Resul-i ekrem Efendimiz buyurdular ki:

“(Kocası yüzüne) baksa onu memnun eden, bir şey emretse itaaat eden, nefsinde ve malında, hoşlanmayacağı bir işte, kocasına muhalefet etmeyendir.”

İslam’da Kadın ve Aile, Mehmed Emre

Kadının Kestiği Yenir mi?

Eti yenen hayvanı sadece erkek keser, kadın kesemez, diye bir hüküm yoktur. Kadın cesaret eder de eli bıçak, balta tutarsa tavuk da keser, kurban da. Yeter ki, kesmesini bilsin, hayvana eziyet vermeden işini bitirsin. Hatta kesimi yapan kadının muayyen halde olması da mahzur teşkil etmez. Bu halde iken de kesim yapabilir. Kestiğinde hiç şüphe ve tereddüt bahis mevzu olmaz.

Keserken besmele çekmelidir. Kasdî olarak terkederse kesilen hayvanın eti yenmez. Ama heyecandan ve unutmaktan dolayı terkederse kesime zarar vermez. Muayyen halde olan kadının, Allah’ın adını söylemek niyetiyle (Bismillâh) demesinde mahzur olmaz.

Yeni Aile İlmihali, Ahmed Şahin, Cihan Yayınları

Kadının Kocası İçin Makyaj Yapması Caiz mi?

Kadının eşi için makyaj yapması caizdir ve hatta kadın bu niyetiyle sevap elde eder. Çünkü bu şekilde kadın kocasına güzel görünüp onu harama meylini engellemektedir.

Burada önemli olan nokta, makyaj malzemelerinin domuz gibi haram bir şeyden üretilmemiş olması ve kadının makyajını namahremlere göstermemesidir.

Mehmet Talu, Dini Meseleler

Kadınlarla Tokalaşmak ve El Öpmek Caiz mi?

Resulullah (s.a.v) buyuruyor:

Yabancı bir kadınla tokalaşan, kıyamet gününde eline ateş parçası almış demektir.

Kadının, mahremi olmayan (nikahlanması mümkün olan) erkeğin elini öpmesi, erkeğin de mahremi olmayan kadının elini öpmesi haramdır.

Öncelikle el öpme geleneğinin her yönüyle iyi bir davranış olmadığını bilmek gerekir. Bu bir dini tavsiye değil, bir örf meselesidir.

Aralarında mahremiyet bulunmayan karşı cinsler, birbirlerinin ellerini öpemezler, genel kaide budur. Bu hüküm genç kadınlar içindir, yaşı ilerlemiş, cinsi faaliyetleri kesilmiş bulunan kadınlar bu hükmün dışındadır. Bu ayırımın nedeni cinsi hislerin tahrik edilme meselesidir. Ama erkek ne kadar yaşlı olursa olsun, yabancısı olan kadınlar, onun elini sıkamaz ve öpemezler.

İzahlı Kadın İlmihali, Asım Uysal, Mürşide Uysal, Uysal Yayınevi,  2001, 11.Baskı

Kadınların Kabir Ziyaretine Gitmeleri Uygun mudur?

Kabir ziyareti; erkeklere olduğu gibi kadınlar için de menduptur.

Tesettüre, ziyaret adabına ve sessizliğe son derece riayet etmek şartıyla kadınlar kabir ziyaretinde bulunabilirler. Özellikle genç kızların fitneye sebep olmaması için yanlarında başka kadınlar veya mahrem erkekleriyle birlikte kabir ziyaretinde bulunmaları daha uygundur.

Bilhassa kadınlar olmak üzere kabir ziyaretinde dinimizin izin verdiği ölçüler dışına çıkmamaya özen gösterilmelidir. Sevap kazanalım derken, günah ve haram işlere bulaşılmamalıdır.

Özetle, bir kadının da kabir ziyaretinde bulunması caizdir. Ayrıca özel halinde olan kadının Kuran okuması caiz olmadığı için, bu durumdaki bir kadın kabir başında Kuran okuyamaz. Fakat dua niyetiyle Fatiha suresi okunabilir.

Mehmet Talu, Dini Meseleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu