Kutlu Doğum Haftası Nedir
Kutlu Doğum Haftası, Nur Cemaati girişimi ile[1] Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1989 yılında başlatılan, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da desteklenerek sadece Türkiye’de resmiyet kazandırılarak her yıl farklı gündem ile Hazreti Muhammed’in anlatılmasının amaçlandığı ve doğum gününün miladi takvime göre 20 Nisan kabul edilerek kutlandığı ifade edilen bir etkinlik haftasıdır. Etkinlik son yıllarda 14-20 Nisan tarihleri arasında yapılmaktadir.
Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri 1989′da hicri takvime (Hicret olayı ile başlayan ay takvimine) göre, Mevlit Kandili’nin peşi sıra düzenlendi. Ancak 1994 yılından itibaren, diğer dini günlerin aksine miladi takvime (Hz. İsa’nın doğumunu başlangıç kabul eden güneş takvimi) göre kutlanmaya başladı. Ak Parti iktidarı ile birlikte devlet kurumlarının yayınlanan genelgeler ile katılımı arttırılarak ülke çapında daha geniş çaplı organizasyonlar düzenlenmeye başlandı.[2][3]
Kuran-ı Kerim’de Kadir Gecesi dışında işaret edilen önemli bir gece bulunmamaktadır. Kadir Gecesi dışında mübarek geceler olarak bilinen kutlamalar, Osmanlı Devleti padişahı II. Selim’in Muhammed’in doğum günü kutlaması için başlattığı Mevlit Kandili örneğinde olduğu gibi Muhammed bin Abdullah’ın ölümünden yıllar sonra ortaya çıkmış ve Osmanlı Devleti padişahları tarafından başlatılan gelenekselleşmiş güzel uygulamalardır.
Efendiler Efendisi Hz. Muhammed s.a.v Efendimizi andığımız bu haftalarda bolca salavat-ı şerif getirmeli, O’nu sadece bu hafta içinde değil, her daim, her zaman anmamız için bu hatırlatıcı günleri, Kutlu Doğum haftalarını fırsat bilmeliyiz.
Vesselam, Veddua.