İslami Haberler

Ramazan Bayramı mı Şeker Bayramı mı

Ramazan Bayramı mı Şeker Bayramı mı

“Ramazan Bayramı mı Şeker Bayramı mı” tartışmaları yıllardan beri sürerek günümüze kadar gelmiştir. Mütedeyyin insanlar hassasiyetle Ramazan Bayramı demeyi tercih eder ve Şeker Bayramı diyen çocuk ve gençleri uyarırlar.

Bu yıl da gelenek değişmedi ve aynı tartışma bayram ile birlikte başladı. Bu tartışma yıllar geçse de her bayramda tekrar tekrar gündeme geleceğe benziyor.

Milli gazete, bu tartışmalara yönelik olarak “Ramazan bayramına şeker bayramı denilebilir mi?” yazısı yayınladı. Yazıda “Ramazan bayramı aslında ne Ramazan bayramı ne de şeker bayramı değil Sadaka Bayramı’dır.” denildi.

İşte o yazı;

HADİSLERE GEÇEN ASIL ADI

-Ramazan Bayramı’nın hadislerde geçen asıl adı, “İydü’I-fıtr” yani “Fıtırbayramı”dır.

Fıtr, oruç açmak, iftar etmek, yemeğe dönmek demektir. Bizde “Fıtır bayramı” yerine “Ramazan bayramı” denilmesinin sebebi bu bayramın Ramazan ayının sonunda olmasındandır.

Fıtır kelimesi “yaratılış” anlamına da gelmektedir.

RAMAZAN BAYRAMI ASLINDA RAMAZAN DEĞİL

Bu anlamda, Ramazan ayı bitimindeki bu bayrama “Fıtır bayramı” denmesinin sebebi baş ve bedenin zekâtı sayılan fıtır sadakasının (fitrenin) Ramazan ayı sürecinde verilmesidir. Bu bakış açısıyla Ramazan bayramı aslında ne Ramazan bayramı ne de şeker bayramı değil Sadaka Bayramı’dır.

Fıtır sadakası “Ramazan bayramına kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların kendileri ve velâyetleri altındaki kişiler için yerine getirmekle yükümlü oldukları malî bir ibadet”tir.

Fıtır bayramında (yani Ramazan bayramında) Fıtır sadakasının verilmesi tutulan oruçların kabulüne ve kabir azabından kurtuluşa vesile olacağı gibi Ramazan ayında işlenmiş boş, çirkin ve kötü sözlerden gelen günah ve kusurlara kefaret hükmüne geçer.

ŞEKER BAYRAMI ALAKASIZ

Ramazan-ı Şerif’in bitmesiyle gelen bayrama; Ramazan bayramı, Fıtır bayramı, Sadaka bayramı denmesi bu bayramın manevi ve dini anlamıyla bütünleşmektedir. Fakat şeker bayramı ifadesi bu mukaddes bayramın ne Allah (cc) ne de kullar için olan kıymetini anlatmaktan uzaktır.

ENSONHABER

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu