İsrail’in Kerry eleştirisi ABD’yi rahatsız etti
ABD yönetimi, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Gazze’de ateşkese ulaşılması çabalarına yönelik İsrail’den gelen eleştirilere sert tepki göstererek, İsrail’deki bazı kesimleri Kerry’ye karşı “yanlış bilgilendirme” kampanyası başlatmakla eleştirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, İsrailliler’in eleştirileriyle ilgili olarak, “Ortaklar ve müttefikler birbirlerine bu şekilde muamele etmezler” ifadesini kullandı.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Tony Blinken da eleştirilerin, “insanların ya yanlış bilgi içeren şeyleri sızdırmaları ya da onların yanlış bilgilendirme girişiminden” kaynaklandığını belirtti.
Eleştirilerin hedef tahtası olan teklifin ABD’nin teklifi olmadığını, İsrailliler’den görüşlerini almaya yönelik, Mısır’ın girişimini temel alan bir fikirler taslağı olduğunu kaydeden Blinken, “Dolayısıyla bence malesef bu, bir yanlış bilgilendirme çabasıydı ya da (sızdırılan şeyler) yanlış bilgi içeriyordu” dedi.
– “Hayalkırıklığı duyduk”
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, İsrail kabinesinin de onay verdiğine dikkat çektiği Mısır’ın teklifini temel alan ve üzerinde “gizli” ibaresi bulunan taslağın kamuoyuna sızdırılmasından ABD olarak “şaşkınlık ve elbette hayalkırıklığı duyduklarını” kaydetti.
Psaki, Kerry’nin müzakereleri yürütme biçiminin İsrail medyasında tarif edilme şekliyle, İsrail hükümet yetkililerinin kapalı kapılar ardında ABD’ye söyledikleri arasında fark bulunduğunu da söyledi.
– “Davutoğlu kilit muhatap”
Sözcü Psaki, Kerry’nin, Hamas üzerinde en fazla etkiye ve role sahip olduklarını düşündükleri Türkiye ve Katar ile yakın temas halinde olduğuna dikkati çekti.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Katar’ın Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Halit El Atiye’nin Hamas üzerinde etkiye sahip iki kilit muhatap olduğuna değinen Psaki, bir gazetecinin, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun İsrail’e yönelik sert eleştirilerinden sonra, ABD’nin Türkler’le çok yakın çalışmasının İsrail’de yarattığı kaygıya” dair bir sorusunu da şöyle yanıtladı:
“Öncelikle şunu söyleyeyim, bu açıklamalar kışkırtıcıydı ve elbette sadece yardımcı olmamakla kalmayıp, kırıcıydı da. Biz Hamas’la konuşmuyoruz bile ve elbette Türkler tarafından yapılan açıklamalara katılmıyoruz. Ancak aynı zamanda, sahada vahim bir durum sözkonusu olduğu, insanların öldüğü, her gün tehdit altında yaşadıkları bir dönemde, Hamas üzerinde etkiye sahip olabilen taraflarla diyalog halinde olmak önemli.”
Psaki, aynı gazetecinin, “Peki İsrail’in kaygısını anlıyor musunuz?” sorusuna, “Elbette onların bu açıklamalara dair kaygısını anlıyoruz” yanıtını verdi.
Kerry: “Angajmanımızdan dolayı özür dilemeyeceğim”
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, gün içerisinde Center for American Progress adlı düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, İsrailliler’in kendisine yönelik eleştirilerine atıfta bulundu, ancak detaya inmedi.
Kerry, “Şu konuda şüpheniz olmasın; İsrail halkı sığınaklara akın ederken, İsrail ve Filistinli gençler kaçırılıp öldürülürken, yüzlerce masum sivil hayatlarını kaybederken, angajmanımızdan dolayı özür dilemeyeceğim ve dilemeyeceğiz” dedi.
Kaynak: AA