HutbelerManşetÖzel Bölüm

Ramazan Ayı

RAMAZAN AYI

Muhterem müminler!

Önümüzdeki Perşembeyi Cumaya bağlayan gece Allah’ın izniyle ilk teravih namazını kılıp Ramazanı Şerifin ilk orucu için sahura kalkacağız. Bu nedenle Cenab-ı Hakka hamd ediyor ve bu aydaki rahmet ve bereketten istifade edeceğimiz amelleri işlemeye muvaffak kılmasını Rabbimizden niyaz ediyoruz.

Ramazan ayı Müslümanlar için tam bir hasat mevsimidir.  Allah için yapacağımız her ibadet bu ayda kat kat fazlasıyla karşılık görecektir. Bu ayın kıymetini yükselten şey, içerisinde Kur’an-ı Kerim’in inmeye başlamasıdır. Nitekim Rabbimiz “Ramazan ayı öyle bir aydır ki, onda Kuran, insanlara yol gösterici ve doğruyu yanlıştan ayırıcı belgeler olarak indirildi. Sizden bu ayı idrak eden, onda oruç tutsun; hasta veya yolculukta olan, tutamadığı günlerin sayısınca diğer günlerde tutsun. Allah size kolaylık ister, zorluk istemez…”[1] buyurarak bu mübarek ayın değerini beyan etmektedir.

Aziz Müminler

İslam’ın beş temel ibadetinden biri olan oruç bu aya tahsis edilmiştir. İnsanı Allah’a yakınlaştıran nafile ibadetlerimizden biri olan teravih namazı bu ayın gecelerini nurlandırmaktadır. Mali ibadetlerimizden olan fıtır sadakası bu ayda verilmektedir. Bu ayda Allah müminlere rahmet ve mükafatını artırırken, müminler de birbirlerine şefkat ve merhamet duygularını artırırlar. Bu yüzden iftar sofraları başkalarına açılır, zekatlar verilir, muhtaçlar gözetilir. Peygamber Efendimizin, “Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden kurtuluştur”[2] buyurarak tavsif ettiği bu aydan azami ölçüde faydalanmak için gayret göstermeliyiz. Ayrıca bu ayda bir kısım dünyevi lezzetlerden uzaklaşarak maneviyatımızı gözden geçirme fırsatını yakalamış oluruz.

Bu ayda kin ve husumet duyguları bastırılır. Kötü söz ve onunla amel terk edilir. Efendimiz (s.a.v.)  hadis-i şeriflerinde  “Ramazan girdiğinde cennet kapıları açılır cehennem kapıları kapanır, şeytanlar zincire vurulur”[3] buyurmaktadır.

Değerli Kardeşlerim

Ramazan ayı ibadet ayıdır. Peygamberimiz bu ayda kendisini tamamen ibadete verir. Ramazanın son on günü itikafa girer günlerini mescitte geçirirdi.

Hz. Aişe ( r.a.) “Ramazan-ı şerifin son on günü girince Peygamberimiz ibadet konusundan ciddi bir gayret gösterirdi, geceyi ibadetle geçirir ailesini de ibadet için uyandırırdı”[4] buyurmaktadır.

İbn-i Abbas (r.a) Efendimizin Ramazan günlerini şöyle anlatır; “Peygamberimiz insanların en cömerdi idi. Kendisine vahiy getiren melek Cebrail (a.s) ile Ramazan ayında karşılaştığı zaman cömertliği doruk noktasına erişirdi Cebrail (a.s.) Ramazanın her gecesinde Peygamberimizle buluşup Kur’an okurlardı.”[5]

Muhterem Müminler!

Ramazan Allah’a olan kulluk şuurunu derinden hissettiğimiz birlik ve beraberliğimizin pekiştiği, mübarek zaman dilimidir. Dolayısıyla Ramazan ayının kıymetini bilelim, inanarak ve sırf Allah rızası için oruçlarımızı tutalım. Bol bol Kur’an okuyalım. Allah’a dua ve niyazda bulunalım. Aramızdaki kırgınlıkları giderelim, Zekat ve sadakalarımızı verelim, başkalarının haklarına daima saygılı olalım, bütün kalbimizle yüce Allah ‘a dua edelim ki; Ramazan imanımızı pekiştirsin, Oruç günahlarımızı döksün, Kur’an ebediyen yolumuzu aydınlatsın.

Muhterem Müminler!

Önümüzdeki Pazar günü öğle namazını müteakip Şehzadebaşı Camiinde Kadın görevliler arası hafızlık yarışması Türkiye finali yapılacaktır. Bütün bayanlar davetlidir.

Serdar ŞAHİNOĞLU
Gamame Camii İmam Hatibi-Ümraniye



[1] Bakara, 2/185.

[2] Sahih-i İbn Huzeyme, 3/191

[3] Buhâri, Savm 5, Müslim, Siyam, 1

[4] Buhâri, Teravih, 5; Müslim, İtikaf, 3

[5] Buhâri, Savm, 7

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu