HutbelerManşetÖzel Bölüm

Cami Adabı

Âlemlerin Rabbi olan Allah Teâlâ Kur’an-ı Kerim’de Araf suresi 31. ayetinde:  “Ey Âdemoğulları! Her mescitte ziynetinizi takının (güzel ve temiz giyinin). Yiyin, için fakat israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez” buyurmaktadır. Bu ilahî tavsiyeden de anlaşılmaktadır ki; camilere İslami kurallara uygun olarak giyinmiş, temiz, düzgün, çok gösterişli olmayan, sade kıyafetlerle gelmemiz gerekmektedir. Sevgili peygamberimiz (s.a.v)  bu konudaki tutum ve davranışları ile bize örnek olmuş, emir ve tavsiyeleri ile yol göstermiştir.

Aziz Müslümanlar!

Camilerimizi temiz tutmalı, camiye ait olan eşyalara zarar vermemeliyiz. Camilerimize gitmeden önce maddi ve manevi temizliğimize dikkat etmeliyiz. Vücudumuzun elbise ve bilhassa çoraplarımızın temiz olmasına itina göstermeliyiz. Yanımızda namaz kılacak olan Müslüman kardeşimizi rahatsız edecek her türlü kötü kokudan arınmış bir şekilde camiye gelmeye gayret etmeliyiz. Camiye gelme hazırlığı yaparken ağız ve diş temizliğimizi yapmalı, etrafımızı rahatsız edecek kokulardan kaçınmalıyız. Nitekim bir hadis-i şerifte efendimiz (s.a.v) : “Açlıktan veya başka bir sebeple, Kim sarımsak veya soğan yerse bizim mescidimize yaklaşmasın”[1] buyurmaktadır.

Muhterem Müslümanlar!

Cami adabı içerisinde önem arz eden bir diğer husus da saf düzenidir. İlk saftan başlamak suretiyle,  boşluk bırakmadan, düzgün olarak saf tutmalı, ortadan başlamak suretiyle yanlara doğru saf genişletilerek tamamlanmalıdır. Camiye geç kalabilecek Müslüman kardeşlerimizi düşünerek arka sıralarda saf tutmak veya cami içine girişi engelleyecek yerlerde namaza durmak gibi yanlış tutum ve davranışlardan kaçınılmalı, ön saflarda boş yerler varken arka safları işgal etmemeliyiz.

Aziz Müslümanlar!

Camiler hem ibadet etmek hem de Müslümanlar arasında kaynaşma, tanışma ve birbirinin halini anlama mekânlarıdır. Zaman ve imkânlar elverdiğince cemaatle selamlaşma, tanışma, kaynaşmaya önem vermeli ve bir arada yaşamanın getirdiği sorumlulukların farkında olmalıyız.

Değerli Müslümanlar!

Cami içinde oturmamıza, ses tonumuza, konuşma üslubumuza dikkat etmemiz gerekir. Allahın evi olan camilerde her türlü aşırılıktan kaçınmalıyız. Yüksek sesle konuşmak, gülmek, sohbet etmek suretiyle namaz kılan, Kur’an-ı Kerim okuyan, zikreden, tefekkür eden Müslümanları rahatsız etmek cami adabıyla bağdaşmaz.

Günümüzde cep telefonları da camilerde gürültü kirliliğine sebep olabilmektedir. Bunun için camide cep telefonlarının sessize alınması veya kapatılması uygun olur. Diğer taraftan bizim namaz içindeki huşumuz ve maneviyatımız, çalan bir telefon sesi ile bozulacak kadar, zayıf olmamalı, hiçbir harici etken bizim Allah ile olan irtibatımızı bozmamalıdır.

 

Ayşe GÜLER

Başakşehir Vaizi



[1] Buhari-Salat-160

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button