Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ‘Değerler Eğitimi Programı’ kapsamında, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden Türkiye’ye gelen gençlerle buluştu.
Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünün yurt dışındaki millet varlığımızın çocuklarının dini, ahlaki ve tarihi kökenleri ile buluşturulması amacıyla düzenlediği programda gençlerle bir araya gelen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, gençlerin ziyaretinden duyduğu mutluluğu belirterek, “Siz kıymetli evlatlarımızı Başkalığımızda görmekten, sizleri burada ağırlamaktan büyük bir mutluluk ve bahtiyarlık duyduğumu ifade etmek istiyorum” dedi.
Din İşleri Yüksek Kurulu konferans salonunda Almanya, Belçika ve Avusturya’dan gelen öğrencilerle sıcak bir sohbet gerçekleştiren Başkan Görmez gençlere “Hepiniz kendi ruh kökleri itibariyle bu tarihe, bu ülkeye, bu coğrafyaya aitsiniz.” ifadelerini kullandı.
Başkan Görmez gençlere “Hedefiniz, bütün insanların kendisinden istifade edeceği büyük bir insan olmak olsun.” diyerek önemli nasihatlerde bulundu.
İnsanın yaratılış gayesinin Allah’ı tanıyan iyi bir insan olmak olduğunu hatırlatan Başkan Görmez şöyle konuştu;
“İnsan için dünyada en önemli şey, ne için yaratıldığını anlamak ve bilmektir.”
Allah bizi yoktan var etti. Bize nimetler verdi, göz, akıl, kalp verdi. Rabbimiz bize bir dünya verdi ve bu dünyada insanlar olarak iyiliği egemen kılın dedi. İnsan için dünyada en önemli şey, ‘ne için’ yaratıldığını anlamak ve bilmektir. İnsan çok değerli bir varlıktır ve insanın varoluşunun bir gayesi vardır. Tıpkı kâinatın varoluş gayesi olduğu gibi, bütün dünyanın yaratılışının bir gayesi olduğu gibi. Biz dünyaya geldiğimizde hangi gayeyle yaratıldıysak o gayeye hizmet etmeliyiz. O gaye iyi bir insan olmaktır. O gaye Allah’ı tanımaktır. O gaye Allah’a iyi bir kul olmaktır. O gaye Allah’ın bütün peygamberlerini tanımak ve sevmektir. O gaye adaletli olmaktır. O gaye yeryüzünde barışı egemen kılmaktır. İnsan bu yüce gayeler için yaratılmıştır.
“ Kimlik sizin inancınızı, kültürünüzü, tarihinizi ifade eder…”
İnsanın bu gayeye uygun yaşaması için sahip olduğu bir kimlik vardır. Kimliği oluşturan unsurlara baktığımızda din o kimliği oluşturan unsurlardan bir tanesidir. Kimlik sizin inancınızı, kültürünüzü, tarihinizi ifade eder. İnancınızı çok iyi öğrenirseniz kimliğinizi korumuş olursunuz dil ve dini çok iyi öğrenirseniz kimliğinizi daima ayakta tutarsınız. Kimliği ayakta tutarsanız kişiliğiniz güçlü olur, kişiliğiniz güçlü olursa benliğiniz de güçlü olur.
“Namazı asla ihmal etmeyiniz…”
Peygamberimizi çok iyi öğreneceksiniz. Kuran’ı Kerim’i çok iyi okuyacaksınız ve anlayacaksınız. Bütün bunların gayesi, bizim de yeryüzünde varoluşumuzun gayesi olan iyi bir insan olmak içindir. Allah’a iyi bir kul olmak içindir. Günde beş vakit namaz Allah ile konuşmaktır. O’nunla konuşarak yüceleceksiniz, namazı asla ihmal etmeyiniz, namaz çok önemlidir.
“Müslümanlığın bütün güzelliklerini sözlerinizde, davranışlarımızda çok iyi temsil ediniz…”
Hedefiniz, bütün insanların kendisinden istifade edeceği büyük bir insan olmak olsun.
Yaşadığınız yerlerdeki arkadaşlarınız size baktığında, sizlerle iletişim kurduğunda Müslümanlığın bütün güzelliklerini sizin sözleriniz de davranışlarımızda görmeliler. O zaman bu islamofobi olmaz. Her türlü korku, yanlış ortadan kalkar. Yeter ki biz dinimizi çok iyi temsil edelim.
“Sizler çok büyük bir medeniyetin çocuklarısınız…”
Sizler çok büyük bir inanca sahipsiniz. Sizler çok büyük bir medeniyetin çocuklarısınız, çok büyük bir tarihiniz var. Bunu hiçbir zaman unutmayınız. Hiç kimseye zulmetmiş, hiç kimseyi sömürmemişiz. Hiç kimseyi inancından dolayı dışlamamış, hiç kimsenin dilini, inancını değiştirmemişizdir. Onun için tarihinizi çok iyi okuyacaksınız, içinde yaşadığımız toplumun ürettiği bilgileri, yazdığı kitapları okuyacaksınız.
2014 yılından beri Diyanet İşleri Başkanlığı, ‘Değerler Eğitimi Programı’ kapsamında Avrupa’da yaşayan gurbetçi çocukların tatil dönemlerinde Türkiye’ye gelerek, değerler eğitimi almalarını sağlıyor. Şuana kadar binin üzerinde öğrencinin geldiği programda bu dönemde 140 öğrenci Türkiye’ye gelerek programa katıldı.
Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşı çocukların dini, ahlaki ve milli kimliklerinin muhafaza edilmesi, tarihlerini ve medeniyetlerini öğrenmelerinin sağlanmasının amaçlandığı değerler eğitimi programının içeriğinde, Türkiye’nin tarihi ve doğal güzelliklerinin gezilmesi, spor faaliyetleri ve sosyal etkinlikler de bulunuyor.
Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı