İlmi
- Dini Sözlük
Vücûh İlmi Nedir?
Kur’ân-ı kerîmin çeşitli okunuş şekillerini bildiren ilim.
- Dini Sözlük
Sarf ve Nahv İlmi Nedir?
Arabî dilbilgisi. Sarf; kelime bilgisi; kelimelerde meydana gelen değişikliklerden ve birbirlerinden türemelerinden bahseden ilim. Nahv; cümle bilgisi; kelimelerin cümle içinde…
- Dini Sözlük
Nahv İlmi Nedir?
Cümle bilgisi. Kelimelerin cümle içinde fiil, fâil (özne), mef’ûl (nesne, tümleç) olma gibi durumlarından ve buna göre sonlarının aldıkları i’râbdan…
- Dini Sözlük
Me’ânî ilmi Nedir?
Sözün yerinde kullanılmasından, hâle, duruma göre uğrayacağı değişikliklerden bahseden ilim. (Bkz. İlm-i Meânî)
- Dini Sözlük
Ledünnî İlmi Nedir?
Allahü teâlânın vergisi, ihsânı olan mânevî ilim. (Bkz. İlm) Allahü teâlâ âyet-i kerîmede meâlen buyurdu ki: Orada kendi indimizden bir…
- Dini Sözlük
Kırâet İlmi Nedir?
Kur’ân-ı kerîmin kelimelerinin okunuş şekillerini râvileriyle berâber bildiren ilim. Kırâet ilminin faydası; Kur’ân-ı kerîmin kelimelerini hatâlı, yanlış okumaktan korumaktır. (Taşköprüzâde)…
- Dini Sözlük
Kalb İlmi Nedir?
Evliyâdan bir zâtın rehberliğinde kazanılan ilim. (Bkz. İlim)
- Dini Sözlük
Beyân İlmi Nedir?
Düzgün ve yerinde söz söyleme yolunu öğreten belâgat ilminin teşbîh (benzetme), mecâz, kinâye gibi konularını anlatan ilim. (Bkz. İlm-i Beyân)
- Dini Sözlük
Bedî İlmi Nedir?
Lafz (söz) ve mânâ ile ilgili bâzı san’atlar ile sözün süslenmesini öğreten ilim. Kur’ân-ı kerîm Bedî’, Meânî ve Belâğat ilimlerinin…
- Dini Sözlük
Akâid İlmi Nedir?
Îmân esaslarını anlatan ilim dalı. Akâid ilmi, îmânın esaslarını geniş ve derin olarak anlatır. Bu ilme önceleri Fıkh-ı ekber, sonraları…
- Dini Sözlük
Ahlâk İlmi Nedir?
Kötü huylardan uzaklaşıp, güzel huylar edinme yollarını öğreten ilim. Ahlâk ilmi, çok şerefli, pek kıymetli, en lüzumlu bir ilimdir. Çünkü…